Sonia Delaunay

Cal dir que a Rússia a la època en la que Sonia Delaunay es va traslladar a sant Petesburg, és a dir, a principis de segle, hi havia encara com a forma de govern una monarquia absoluta. La societat russa encara estava molt marcada per les diferències socials abismals entre la població: mentre una part molt petita d’aquesta era immensament rica la restant es moria de gana i treballava de sol a sol a l’agricultura amb beneficis mínims. Sant Petesburg era en aquesta època el centre del luxe entre el que vivia la gent més acomodada.
Primer a Alemanya i més tard a París, van ser els llocs on Sonia Delaunay va desarrollar el seu aprenantatge artístic i es va poder relacionar amb els millors artistes de l'epoca.
París va ser l’epicentre de l’activitat artística europea, el focus d’atenció durant els anys finals del segle XIX i el principi del segle XX ja que durant aquest temps van sorgir diferents moviments artístics que tenien la voluntat de renovar i d’arraconar l’art tradicional i les normes rígides que aquest tenia anomenats avantguardes artístiques.
Els moviments que integraven les avantguardes artístiques tenien un esperit de lluita contra l’artrígid.
Sonia Delaunay va ser una figura destacada de les avantguardes artístiques.
Fins aleshores era Sonia Terk, llavors l'any 1910 es va casar amb el pintor Robert Delaunay de qui va adoptar el cognom. Dos anys més tard, l'any 1912, ella i Robert van crear el moviment anomenat orfisme inspirat quan ella feia un moisés pel seu fill. L'any 1941 va morir Robert Delaunay, fins aleshores ella s'havia dedicat al món de la moda, sobretot durant als anys 20, després de la mort del seu marit ja no va dissenyar més i només pintava.
Dos dels moviments de les avantguardes artístiques van influenciar molt a sonia Delaunay en la seva trajectòria artística i en la creació del seu propi estil artístic, l’orfisme: El fauvisme i el postimpressionisme, que provenen de l’impressionisme:
· L’impressionisme:
Aquest moviment artístic no tenia com a objectiu representar la realitat de la forma més fidel i objectiva possible com fins aleshores sinó que intentava captar els efectes de la llum sobre el color, representar la percepció visual de l’artista en un instant concret. No interessava als seus membres representar de forma exacta les formes.
No els importava tampoc el motiu que pintaven tant com les variacions cromàtiques, de color, que patia durant el dia. Tot i això les obres impressionistes són normalment paisatges o escenes de la vida quotidiana.
La seva pinzellada era consistent i curta, van eliminar els detalls minuciosos i només suggerien les formes. Tot i ser un moviment revolucionari tenia certes normes pel que fa al color ja que els tons d’aquest havien de ser naturalistes, és a dir, havien d’imitar els de la natura. Moviment cohesionat.
ARTISTES:
Claude Monet, Edouard Manet, Pierre-Auguste Renoir.
· El postimpressionisme:
El postimpressionisme rebutjava les limitacions que els impressionistes havien imposat pel que fa a la llum i el color.
El seu objectiu era interpretar la realitat segons la visió personal de l'artista d’aquesta. La personalitat creadora plasmava la seva psicología el quadre a través del seu traç singular, del color personal i de la recuperació de les formes i les estructures però posant-les aquest cop al servei dels sentiments de l’artista.
Es van continuar utilitzant colors vius, , una aplicació compacta de la pintura, pinzellades distingibles i temes de la vida real, però es va intentar dotar de més emoció i expressió la seva pintura.
Moviment amb aportacions en forma de mosaic.
ARTISTES: Van Gogh, Gauguin.
· Fauvisme:
Els fauvistes van renegar de la paleta de tons naturalistes dels impressionistes a favor dels colors més violents a fi d’assolir el seu objectiu: aconseguir la màxima intensitat emocional possible combinada amb la màxima sinterització possible. Pensaven que era a través dels colors com podien expressar els sentiments.
El color es podia aplicar de forma arbitraria i tenia molta importància. Feien servir un tipus de pinzellada directa i vigorosa, amb tocs gruixuts, colors sense barreges. les figures eren planes, lineals, i estaven resseguides per línees de contorn gruixudes.
Va ser un moviment on cada artista va aportar la seva obra com a una experiència individual i personal carregada d’espontaneïtat i frescor.
ARTISTES: Henri Matisse.
L’orfisme es va considerar com un subgènere del cubisme.
El cubisme va ser un moviment artístic d’investigació que va trencar amb la perspectiva i que per exemple representava un objecte desde diferents punts de vista a la vegada. Però era un moviment molt cerebral, no posseïa l’aspecte emocional, orgànic que Sonia Delaunay va promoure amb l’orfisme i els seus colors.
Aquest moviment introduïa i atorgava una importància fonamental al color (tret característic del postimpressionisme i del fauvisme) dintre de la pràctica pictòrica encarada encara cap a les estructures segons la qual les formes i els colors posseeixen en si mateixos una espècie de poder expressiu independent de les referències a les formes i als colors de la realitat. Pensaven doncs que el motiu representat no tenia la necessitat de ser figuratiu (encara que a vegades les obres eren figuratives), no tenia perquè assemblar-se a cap objecte real.
Sonia Delaunay com a membre i creadora del moviment junt amb el seu marit va ser una pionera en la pintura abstracta basada en formes geomètriques.
La seva etapa més activa com a pintora es situa als anys 30, 40 i 50.
Sonia Delaunay va desenvolupar una figura geomètrica molt característica de l’orfisme anomenada disc simultani, els quals creaven els ritmes.
Aquestes figures geomètriques volien representar la energia, un concepte molt present durant aquella època, era una figura que volia representar el dinamisme.
Com ja hem dit, Sonia Delaunay es va inspirar en el orfisme quan feia un moisés pel seu fill. El va fer mitjançant patchw

Molts anys més tard, en els últims anys de la sev
La primera peça simultanea que va dissenyar va ser l'any 1913, quan se'l va posar per anar a un ball nocturn, de París. L'atmòsfera dinàmica i colorida del ball va inspirar a Sonia Delaunay per fer una de les seves pintures més importants, Bal Bullier (1913).

Al ball anava acompanyada del seu marit Robert Delaunay. Ella vestia un vestit violeta, una faixa llarga verda i violeta, i sota la seva jaqueta, un cosset que és una peça de roba sense mànigues, ajustada fins la cintura, de colors delicats i pastels, en els quals es bar

Per a Sonia la seva roba Simultànea era en realitat una obra d'art produïda sobre un suport diferent del normal i per això s'escapava de la moda que és el que volia fer, antimoda.
Sonia Delaunay també va residir una temporada a Espanya on va ser contratada per un marqués qui va fer famoses les seves creacions i amb l'èxit obtingut va poder obrir una botiga a Madrid "la casa Sonia" i dos més a Barcelona i Bilbao.

No hay comentarios:
Publicar un comentario